0

Een theelabo in het Waasland

Al even had ik RELeaSe Tea in mijn vizier, het theelabo sprak tot de verbeelding. Nu ze net hun vierjarig bestaan vierden, was het hoog tijd om eens langs te gaan. Naast haar dagdagelijkse osteopathie praktijk tref ik Els terwijl ze net een theemengeling maakt voor een klant. Een schepje van dit gemengd met een schepje van dat. Het lijkt eenvoudig, maar er zit zoveel meer achter. We raken aan de praat en als snel merk ik dat Els heel goed weet wat de verschillende werkingen van elke thee, van elk kruid zijn. Op basis van je verhaal en je vragen kan ze je vertellen wat goed voor je is, maar tegelijk vergeet ze niet te zeggen om te kiezen voor een thee die je bovenal lekker vindt. Net dat doet je lichaam én mentaal goed. Ik kan zo hard genieten van de heerlijke geur die thee kan hebben, van de zachte smaak, van het warme gevoel… De klant waar ze een mengeling voor maakt, blijkt een vaste klant te zijn. Ze verwent zichzelf met 4 nieuwe smaken die haar RELeaSe-thee-assortiment thuis aanvullen. Net voor het buitengaan, laat ze nog even vallen dat dit bezoekje haar rustmomentje van de dag was en dat het haar deugd deed.

Els verdiept zich al jaren in thee, en wist me zo ook te vertellen hoe Matcha thee gemaakt wordt. Enkele weken voor de theeplantage plukklaar is, wordt deze helemaal afgedekt. Dit heeft tot effect dat de theeblaadjes extra veel anti-oxidanten in zich bevatten en daardoor ook hun typisch felgroene kleur krijgen. Bij het oogsten worden alle blaadjes met de hand geplukt en volledig vermalen tot Matcha poeder. Hierdoor krijg je het hele theeblad binnen. De verwerking van deze thee is zo arbeidsintensief dat er wel een stevig prijskaartje aan hangt. Je betaalt gemakkelijk €1 voor 1gram écht Japans Matcha poeder. De recente Matcha-trend toont al meteen dat niet elk Matcha-poeder in Japan geoogst werd. Omringende landen oogsten ook Matcha thee aan een zachter prijsje, maar dan ook met minder actieve werking als the real deal.

Terwijl ik van een versgezet kopje thee en huisgemaakt koekje met Matcha poeder (felgroen én lekker, maar niet the real deal natuurlijk) geniet, is het mijn beurt om te kiezen uit dat groot assortiment. Ik laat mijn ogen dwarrelen over de meer dan 50 (ik heb ze niet geteld, maar schat dat er zeker meer dan 50 mengelingen stonden) soorten en plots wordt mijn aandacht getrokken naar Ras El Hannout. Omdat ik het kruid ken uit de keuken, en het daar soms een heel uitgesproken smaak kan afgeven, zeg ik meteen dat die het niet zal worden. Maar ik blijk me te vergissen, want Els vertelt me dat die soort een mengeling is van groene thee en munt (my 2 favorites!), met een toefje Ras El Hannout. Ze laat me een kopje proeven, en ik ben zo aangenaam verrast dat ik het meteen wil meenemen naar huis. En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad!

Ben je er nog niet geweest? Doe het dan zeker eens. Stap op zaterdagvoormiddag de poort door en stap binnen in jouw rustmomentje van de dag. Een kort bezoekje (en wat lekkers voor thuis) is voldoende om je een energieboost te geven! Of bekijk haar workshop aanbod en kom alles te weten over thee én meng je eigen favoriete smaken tot jouw persoonlijke theemengeling.

RELeaSe tea

Prins Karelstraat 23

9100 Sint-Niklaas

Websitefacebook

The following two tabs change content below.

marijkedv

30something girl die enkele jaren geleden via de liefde in het Waasland terecht kwam. Samen met mijn wederhelft Bart, schattigste dochtertje Noémie en stoere zoon Jack ontdekken we graag leuke adresjes in het Waasland, en delen we onze ervaringen op deze blog.

Latest posts by marijkedv (see all)