Sporten is gezond

Ookal ben ik rotsvast overtuigd van mijn titel, toch zit er ook een ironisch kantje aan. Sporten is écht gezond, ik meen het. Maar enkel als je verantwoord sport, en daar knelt het schoentje soms.

Ookal lees, schrijf, hoor ik dagelijks alles over lopen via mijn fulltime job, toch heb ik me ook in de light lockdown laten vangen door mijn eigen overenthousiasme.

Sinds de geboorte van Jack (april 2018) had ik mijn zinnen gezet op de 10 miles van Antwerpen 2020. Ik volgde mijn Start 2 Run schema in opbouw naar de eerste 10 miles, maar deed het iets langzamer dan voorzien (met max 2 trainingen per week) tot de light lockdown begon. De lockdown joeg me contradictorisch genoeg naar buiten, uiteraard wel alleen en met afstand van anderen.

De nood om me-time te hebben in onze 4-personen-bubbel, om een frisse lucht te halen na een hele dag achter de computer te zitten, om mijn hoofd te ordenen en alles even te laten bezinken, groeide sneller dan mijn lichaam kon volgen. Mijn enthousiasme omdat mijn trainingen zo goed gingen gaf me dat extra duwtje in de rug om op 26 april, exact -op de dag- 2 jaar na de geboorte van Jack mijn 10 miles te lopen. En ik liep ‘m uit, 16 kilometer door Snoa’se velden (en ook wat Puivelde en Belsele dabei). Ik voelde me goed!

Zo goed zelfs dat ik dolenthousiast al droomde van mijn volgend doel, namelijk die halve marathon. En hup, ik was vertrokken voor les 1 van mijn nieuw Start 2 Run schema.

Deed het me deugd? Ja! Was het slim? Nee!
Want eerlijk is eerlijk, ik had al nu en dan eens een zeurend gevoel gekregen aan mijn heup, maar het ging steeds na ongeveer een dag weg dus maakte ik me weinig zorgen. Tot het plots niet meer weg ging, en steken gaf toen ik ‘s avonds nadat de kindjes in bed lagen in de zetel neerplofte en er – voor een klein uurtje – niet meer uit wou.

Dit klopte niet meer, dit was niet meer weg te wuiven als wat stijve spieren na het lopen. Dan maar naar de dokter. Haar diagnose luidde “een slijmbeursontsteking op mijn linkerheup”, de behandeling was 2 weken absolute rust en ontstekingsremmers. Ook kreeg ik een voorschrift voor kine en een voorschrift om een foto te laten maken.

Na de 2 weken rust ging ik langs bij de Gezondheidspraktijk in Sint-Niklaas om er te werken aan de oorzaak zodat ik binnen enkele maanden niet in hetzelfde straatje zou belanden. Tal van oefeningen en een loopbandtest toonden aan dat mijn beenspieren links minder sterk ontwikkeld waren dan rechts. Het lopen ging conditioneel dus allemaal wel vlot, maar mijn lichaam was niet even snel gevolgd.

Bij elke kine afspraak kreeg ik nieuwe oefeningen om thuis uit te proberen, plus op het eind ook een plan om stap voor stap terug het lopen op te bouwen inclusief oefeningen als warm up en voor op rustdagen. Ze hebben er ook E-Fit om je spieren te versterken. Ik vind het fascinerend hoe ze met bepaalde oefeningen te weten komen welke spier vastzit en hoe ze die kunnen losmaken. In één van de sessies hoorde ik het woord massage vallen, en dacht ik “oh chill, relax”. Ik was snel terug met mijn voeten op de grond toen ik voelde dat net dié spier helemaal vast zat en dus serieus reageerde op de “massage”.

Tijd dus om mijn lichaam sterker te maken, zodat ik mijn 1/2 marathon doel terug voor ogen kan houden. Hoe? Door op rustdagen structureel core stability oefeningen in te plannen (thank you Yoga voor Sporters), en vlak voor het lopen extra opwarming te voorzien door wat jumping jacks of squats te doen en erna nog wat uit te wandelen.

En above all, mezelf nog iets meer tijd geven om die 1/2 marathon te lopen 😉 Ik ben bewust terug ingevallen in het opbouw naar 5 km schema en start komende week de opbouw naar 10 km. Daarna volgt weer de opbouw naar 10 miles en pas daarna waag ik me opnieuw aan het schema voor de halve marathon. We’ll meet again in 2020, running goal!

The following two tabs change content below.

marijkedv

30something girl die enkele jaren geleden via de liefde in het Waasland terecht kwam. Samen met mijn wederhelft Bart, schattigste dochtertje Noémie en stoere zoon Jack ontdekken we graag leuke adresjes in het Waasland, en delen we onze ervaringen op deze blog.

Latest posts by marijkedv (see all)