Kunst en chocolade smelten samen in de nieuwe ballonpralines

Chocoladekunstenaars Nick Wauters en Wim Vyverman sloegen al meerdere keren de handen in elkaar, je kan je misschien nog herinneren dat ze vorig jaar in mei ons land vertegenwoordigden op de wereldexpo in Milaan. De Italiaanse zon zorgde voor wat extra inspiratie, want daar werden de eerste brainstormen gestart over nieuwe ballonpralines. Het eindresultaat zijn 5 overheerlijke pralines: 2 smaken die er vroeger reeds in zaten (Saint-Nicolas likeur en Crunchy praliné), 1 oude smaak (krieken) werd Italiaans geïnspireerd vervangen door limoncello en twee nieuwe smaken werden toegevoegd (Java origine en Poire William). De keuze wordt moeilijk, ik raad je aan om van elk -minimum- eentje te proeven 😉

De bewaardoosjes van deze ballonpralines konden niet achterblijven. Daarvoor spraken Nick en Wim beeldend kunstenaar én cultureel ambassadeur van Stad Sint-Niklaas Karl Meersman aan. Hij had meteen 3 goede redenen om volmondig “ja” te zeggen op de opdracht die Nick en Wim hem voorschotelden. Eerst en vooral is hij een chocoladefreak en trots dat onze Belgische chocolade internationaal zoveel faam kent, ten tweede voelde hij meteen een klik met Nick en Wim en met de vraag die ze voorlegden, namelijk de restyle van een reeds succesvol product. Als derde reden was de timing ideaal, want in 2017 viert Sint-Niklaas haar 800jarig bestaan, en dat zal/mag niet ongemerkt voorbij gaan.

Karl Meersman nam zijn tekenpen in de hand, en werkte een design uit dat gedrukt kan worden op de blikken dozen, dat een duidelijke link heeft met Sint-Niklaas en de ballonnen, maar ook een beeld dat vanuit meerdere hoeken bekeken kan worden. Zo kwam hij uit bij een tekening van het stadhuis met daarboven tientallen heteluchtballonnen, en wanneer je de tekening omdraait worden de ballonnen grote en kleine regendruppels die opgevangen worden door een zwarte paraplu. De tekening heeft een surrealistische toets, iets wat Karl graag in zijn ontwerpen verwerkt.

Bij het opmaken van de tekening ging Karl volledig met de hand te werk. De achtergrondschakering, elke ballon, elke regendruppel en alle details werden minutieus uitgetekend. Deze handenarbeid vind je ook terug bij Nick Wauters en Wim Vyverman, zo was de link tussen de drie kunstenaars meteen gelegd. De originele handtekening van het nieuwe ontwerp werd geschonken aan Stad Sint-Niklaas, een eerste cadeau voor het 800jarig bestaan!

Exact 4 jaar geleden werden de eerste ballonpralines voorgesteld, 4 jaar later spreken we nog steeds van een succesvol streekproduct dat velen thuis aanbieden wanneer er volk over de vloer komt, of als cadeau meenemen voor wie niet van het Waasland is. We mogen trots zijn op deze fantastisch lekkere creaties die nu ook in een hip jasje zitten!

Vanaf morgen, 18 augustus 2016 vind je de ballonpralines bij Chocoladeatelier Vyverman, Begijnenstraat 41, Sint-Niklaas en bij Ambachtelijk Chocolatier Wauters, Ankerstraat 45, Sint-Niklaas. En haast je, want vorige jaren waren deze limited editions steeds snel de deur uit. Komend weekend kunnen jullie beide ambachtslieden aan het werk zien tijdens het Ambachtelijk Weekend op 20 en 21 augustus 2016.

 

Heb je nog enkele collectors items van de vorige edities? Een paar leuke ideetjes om de doosjes te blijven gebruiken:

pennendoos
Gebruik ze als pennendoos
Maak er een herinneringendoosje van, met enkele foto's, kaartjes of andere dingen die je doen wegdromen naar dat memorabel moment
Maak een herinneringendoos met allerlei dingen die je doen terugdenken aan een memorabel moment
Of plant er een paar leuke bloemetjes of vetplantjes
Of plant er een paar leuke bloemetjes of vetplantjes

Heb je zelf de ballonpralines al geproefd? Laat me weten wat jouw favoriet is! En vergeet zeker niet te delen op je facebook, instagram of twitter met #ballonpralines. Smakelijk 😉

The following two tabs change content below.

marijkedv

30something girl die enkele jaren geleden via de liefde in het Waasland terecht kwam. Samen met mijn wederhelft Bart, schattigste dochtertje Noémie en stoere zoon Jack ontdekken we graag leuke adresjes in het Waasland, en delen we onze ervaringen op deze blog.

Latest posts by marijkedv (see all)